Özellikle yaz ayları içerisinde karşılaşılan bir durum olan güneş lekesi, kişilerde gözle görülür ciddi cilt tonu eşitsizliklerine kadar bir görünüm verebilir. Eğer önleyici işlemler günlük cilt bakımı rutinlerine eklenmezse cilt lekesi, sağlık için tehdit oluşturan bir duruma kadar bile varabilmektedir. Lekelerin ortaya çıkışı aşama aşama ilerleyebilir, kimi kişilerde kızarıklık, kimilerinde ise soyulma ile başlayan bu sürecin sonunda lekeler cilt tonundan açık veya koyu renklere sahip olabiliyor. Peki güneş lekeleri engellenebilir mi? Bu çoğu kişi için en merak edilen konulardan biridir. Ancak bunun öncesinde güneş lekeleri neden oluşur, bunu da bilmemiz gerekebilir. Böylelikle oluşum nedenleri ile birlikte güneş lekeleri nasıl geçer konusunda da daha sağlıklı bir çözüm yöntemi bulunabilir.
Güneş Lekelerinin Oluşumu Engellenebilir Mi?
Güneş lekelerinin oluşumunu engellemek için dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur. Yaz aylarında bronzlaşmak için saatlerce güneş altında kalan kişilerin ciltlerinde zamanla kızarıklık ve soyulmalar başlar. Ve yatıştırıcı, onarıcı ve nemlendirici ürünler kullanılmazsa çok daha kötü bir duruma gidebilir. Çoğu kişinin bronzluk olarak bildiği ve bronz bir tene sahip olmak istediği durum aslında ciddi bir cilt rahatsızlığıdır. Hemen olmasa da yıllar içinde bronzluk durumları dolayısıyla ciltte leke, çillenme, kırışıklık gibi birçok rahatsız meydana gelebilir. Peki bunu önleyebilmek adına neler yapılmalıdır? Öncelikle uzun süre güneş altında durulmamalıdır. Cildin elbette güneş ışınlarına da ihtiyacı vardır. Uzmanlar belirli saatlerde güneş altında kalmanın D vitamini almak için çok doğal bir yol olduğunu belirtir. Güneş altında kalma durumunu kısa aralıklarla sağlamak ve bu esnada da 30 faktör üstü yüksek koruyuculu güneş kremi kullanmak önemlidir. Sonrasında da belirli zamanlarda cilt bakımı yaptırmak gerekir. Bu kapsamda Kocaeli güzellik salonu adresimizi ziyaret ederek detaylı bilgi alabilir ve cilt bakım uygulamaları yaptırabilirsiniz.
Güneş Lekeleri Sağlığa Zararlı Mıdır?
Güneş lekesi nedir? Bu durum sadece güneş kaynaklı bronzluktan dolayı meydana gelmeyeceği gibi genetik olarak da bu durum yaşanabilir. Güneş lekeleri, nadir de olsa kötü huylu bazı cilt rahatsızlıklarına yol açabilir. Ancak buna karşılık yüksek oranda ciltte erken yaşlanma, cilt kırışıklığı, cilt sarkması, çillenme, cilt kuruluğu, cilt kanseri gibi durumları arttırabildiği de bilinmektedir.
Güneş Lekelerinde Cilt Tedavi Yöntemleri
Güneş lekelerine karşı alınabilecek önlemler tıbbi ilaçlar veya bazı cilt bakım tedavileriyle de mümkün olabilmektedir. Uzmanların önereceği leke karşıtı güvenilir bir krem ile birlikte kimyasal peeling, dermapen, PRP, Led terapi gibi yöntemler lekeleri giderme noktasında etkili bir yöntem olabilir. Tabii yine de her tedavi herkese uygun olamayacağından dolayı bu yöntemleri tercih etmeden önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Her tedavinin temel amacı aslında cilt altına kadar etki ederek ölü hücrelerden arındırmak ve cildin kendi kendini yenileyebilmesini sağlamaktır. Ancak tedaviler arasında kimyasal serum veya vitaminler kullandığından bunların kişilerde nasıl tepkime yapacağı bilinemeyebilir. Anti aging işlemleri öncesinde cilt doktoruna, uzmana danışarak cilt kontrolünü ve tedavisi hakkında bilgi almanız gerekecektir.
Yaz Aylarında Artan Güneş Lekelerine Dikkat Edin!
En fazla UV ışınlarına maruz kaldığımız yaz aylarında cildimiz için ekstra özen göstermemiz gerekebilir. Direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmasak bile günlük rutinlerimizden güneş kremini çıkarmamalıyız. Dışarıya çıkmadan maksimum 20 dakika önce en uygun ölçüde ve şekilde güneş kremi sürmeliyiz. Ve kremi 2 saatte bir yenileyin. Lekeler sadece güneş ışınlarından dolayı değil, TV, tablet ve telefon gibi elektronik cihazların mavi ışıkları nedeniyle de oluşabileceği için bunları da fazla kullanmayın. Güneş kremini cildiniz kuruyken sürün. Güneşe çıkmadan krem dışında şapka, gözlük ve şemsiye gibi ürünleri tercih edin.